Vanliga frågor om tak

Det korta svaret är: Det som behövs. Varje tak är unikt och skräddarsytt. Ett tak innehåller pannor, specialpannor och nödvändiga komponenter för att fästa pannorna, underlagstak, tätning, ventilation och taksäkerhet, För att vara säker på att du får med allt du behöver till ditt tak, använd Moniers Takberäknare.
Betong är något billigare. Tegel är dock ett levande, naturligt material som bara blir vackrare med åren. Betongen åldras inte på samma sätt. Ofta får man höra att betongpannor är lättare att lägga, men falsade taktegel är lika lätta att lägga som betongpannor. Kanske t.o.m. lättare, de väger i regel lite mindre än betongpannor. Läs mer om takpannor här.
Du kan ladda ner detaljerade monteringsanvisningar för tak här.
Tegel är dyrare, hur mycket kan du enkelt se genom att jämföra i takberäknare eller ta in en offert från någon av våra återförsäljare. Priset på att lägga tak kan också skilja mellan olika pannor. 
Ja, även om ett tak med betong- eller tegelpannor är något tyngre än plåt eller eternit klarar de flesta tak denna extra belastning utan problem. Taket är dimensionerat för att klara betydligt större laster av snö och vind. Och i sammanhanget är pannornas extra vikt helt marginell. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dock att du tar kontakt med en takläggare som får besiktiga takets konstruktion och eventuellt göra en beräkning.
Det enklaste är att ta ner en panna och ta med den till en av Monier Takpartners eller återförsäljare. Berätta när taket lades så kan ni nog tillsammans hitta ett lämpligt alternativ. Du kan också titta i vår produktkatalog för att se om du hittar den direkt. Tänk på att vissa pannor genom åren har bytt namn och tillverkare, så det är inte helt säkert att de heter samma sak nu som då.
Grundrådet är: Ta det försiktigt. Gamla pannor kan vara spruckna och gå sönder helt om du blåser på med högtryckssprutan. Börja med att borsta med en kvast. Spola sedan med vanlig vattenslang. Sitter smutsen ändå kvar kan man ta fram högtryckssprutan och använda den försiktigt. Du kan också ta kontakt med en takläggare som kan hjälpa dig.
Be om offerter som du kan jämföra. Kolla att företaget har F-skattsedel. Det är också bra att be om referenser. 

Se till att skriva ett tydligt kontrakt i förväg så minskar du riskerna för eventuella tvister och förseningar.
De vanligaste tvisterna mellan villaägare och hantverkare handlar om städning, kostnader för tilläggsarbeten och åtgärder vid fel. Fråga även om företaget har ansvarsförsäkring. Om du köper en totalentreprenad är det takläggarföretaget som har arbetsmiljöansvaret. Det är viktigt att företaget följer alla lagar och regler och erbjuder sina anställda en säker arbetsmiljö då takbyten ofta innebär fallrisker.
Kolla alltid med din kommun. Om huset ändrar karaktär så krävs bygglov men byter man till samma takmaterial i samma färg krävs oftast inget bygglov. Men vårt råd är att alltid kolla med kommunen för att slippa sanktionsavgifter eller till och med få projektet klassat som svartbygge.