VITTINGE - ETT STYCKE SVENSK BYGGNADSHISTORIA

Vittinge – förenar tradition, trend och hållbarhet

Den klassiska Vittinge-profilen är idag mer populär än någonsin. Kanske för att den är traditionell och på samma gång trendig. Traditionen sträcker sig tillbaka många hundra år; enkupigt och tvåkupigt tegel kom till Skandinavien redan under medeltiden. Trendig, eller hållbarhets-trendig,  för att den är helt naturlig i sin sammansättning, och att leran som den tillverkas av tas från åkrarna kring trakten runt fabriken i Vittinge. Sedan 2006 drivs också den stora ugnen, som bränner takteglet i närmare 1000 grader, med gas istället för olja.

Vittinge - en del av svenska historia

En del av framgången för Vittinge är att trots att den har en profil som har anor från medeltiden och är tillverkad av något så ”enkelt” som bränd lera, är det ett taktegel som klarar alla våra moderna krav. Förutom teglets naturliga egenskaper finns en mängd tillbehör som är framtagna för att passa med Vittingeteglet, dels för att göra taket så tätt och funktionellt som möjligt men också för att underlätta läggningen. Till Vittingeteglet finns underlagstak, infästningar, ventilationshuvar, tätning och alla taksäkerhetsprodukter som krävs för ett säkert och hållbart tak.

Med rätt förutsättningar håller Vittinge taktegel på taket i 100 år. Det är hållbarhet!

Film om takrenovering

Film om taktegel

VITTINGE – DEN ENDA TAKTEGELFABRIKEN I SVERIGE

Vittingefabriken har en spännande historia, den startade 1872 av jordbrukaren Lars Haulin. Redan 1928 hade fabriken tre ugnar och producerade 1,5 miljoner pannor på ett år.

I början av seklet var det vanligt med luffare i trakterna kring Heby och Vittinge. Det fanns många tegelbruk runt om i bygden och där var det fritt fram för luffarna att stanna över natten. Det sägs att en julafton på 1930-talet samlades inte mindre än 300 luffare på bruken runt Heby.

Luffarna sov på taket till den jättelika ugnen, därinne brändes tegel i upp till 1000 grader, så även på vintern var det varmt och gott på taket. Ugnarna eldades uppifrån och veden matades ner genom så kallade klockor. Värmen från klockorna kunde användas till matlagning och kaffekokning. Stekos, kaffedoft, lukten av våta sockor blandades med bränt tegel. För fabriken var det tryggt att veta att det låg gratis eldvaktare på ugnen, så luffarna var mer än välkomna.

1955 förbjöds luffarna av polismyndigheten att övernatta i fabrikerna och utan eldvaktare brann så Vittinge till grunden samma år.  Fabriken byggdes upp igen och man införde modern processteknik i tillverkningen. Tack vare att man tekniskt låg i framkant, och hade tillgång till god lera, överlevde den branschkrisen på 1970-talet. Sedan dess är Vittinge den enda kvarvarande tillverkaren av taktegel i Sverige.

Vittinge Klassisk
Vittinge Original