Taksystem

STÅR DU INFÖR TAKRENOVERING? GRATTIS!

Vi på Monier brinner för lutande tak som ska vara vackra och hållbara. Men husägare byter oftast tak bara en gång under sin livstid. Därför är det jätteviktigt för husägaren att det blir rätt gjort, från början till slutet. 

Men hur ska man tänka? Det som ser bra ut på ytan kanske inte berättar hela sanningen. Takpannorna, dvs yttertaket, är sällan takets svagaste punkt. De delarna av taket som inte syns på ytan är däremot oftast orsaken till olika slags takskador. T ex att det läcker vid kanter och genomföringar eller att ett felaktigt underlagstak kan medföra fuktskador.

VARFÖR ETT TAKSYSTEM FRÅN MONIER?

  • Ett Monier takssystem är en garanterad tätt lösning. 
  • Svenska kvalitetsprodukter - Vittinge och Jönåkerpannan tillverkas i Sverige.
  • Hållbart – ett Monier-taksystem kräver minimalt med underhåll och rätt monterat håller det mer än 50 år med låg risk för skador och läckage.
  • Snyggt – välj det som passar bäst just ditt hus, traditionellt eller modernt

    Vi har hela 150 års erfarenhet av att tillverka tak. Vår omfattande och unika testverksamhet har bara ett syfte: att skapa hållbara och vackra tak. Du ska kunna sova lugnt på nätterna i många, många år. 

VATTENTÄT GARANTI

Ett tak blir aldrig starkare än sin svagaste punkt. Det enklaste sättet att få ett tak med lång hållbarhet och garanterad funktion är ett välja ett taksystem från Monier. Då får du också vår 15-åriga Tätt Tak garanti som är marknadens mest omfattande garanti.

Den ger dig långt större trygghet än alla andra på svenska marknaden förekommande garantier på separata takkomponenter. Om så behövs byter vi ut hela taket utan extra kostnad, så säkra är vi på våra produkter och taksystem.

 

 

FÄLLOR VID TAKRENOVERING

1) Som alla andra renoveringar, är det viktigt med underarbetet. Det räcker inte att bara byta takpannor för att förlänga takets livslängd. Man behöver även byta t ex:

Underlagstak
Genomföringar (t.ex ventilationshuv för köksfläkt)
Läkt (där takpannor ”vilar”)
Täckplåtar

2) Otydligt kontrakt med takläggare.
De vanligaste tvisterna mellan villaägare och hantverkare handlar om städning, kostnader för tilläggsarbeten och åtgärder vid fel.  Se till att skriva ett kontrakt i förväg så minskar du riskerna för tvister och förseningar. Kolla även med din kommun om takbytet kräver bygglov/bygganmälan eller om det finns restriktioner på färg eller takmaterial.

 

 

3) Arbetsmiljöansvar.
Om husägaren gör delar av arbetet själv, får man hela arbetsmiljöansvaret, dvs. att man t ex är skyldig att se till att godkända byggnadsställningar finns på arbetsplatsen . Köper husägaren i stället en totalentreprenad, övergår ansvaret till takläggarfirman.

 

 

HÅLLBART TAK = REGELBUNDNA KONTROLLER

Eventuella skador upptäcks på ett enda sätt -  vid regelbundna kontroller. Då har du möjlighet åtgärda fel i god tid innan dessa utvecklas till större materiella skador. Här hittar du en praktisk checklista för takkontroll.

Behöver du hjälp med takläggning? Ett het tips är vårt nätverk av professionella, auktoriserade takläggare,
Monier Takpartners, som kan hjälpa dig från planering till färdiglagt tak. 

Och oavsett takfråga är du alltid välkommen att kontakta oss på takinfo@monier.com eller 08-555 660 60. Lycka till med ditt takprojekt!