Takvård

Förmodligen är taket den mest slitstarka delen av ditt hus. Det ska stå emot väder och vind. Och det ska vara snyggt. Se på ditt tak, andra gör det.

Även ett tak har sina svaga punkter. Men genom att kontrollera det regelbundet kan du förlänga livslängden på taket.

Vissa saker kan du åtgärda enkelt, men det finns också tecken som tyder på att ett takbyte närmar sig. Det är alltid bättre att göra ett takbyte innan skadan är skedd. Gör det till en rutin att inspektera ditt tak ett par gånger om året. Bästa tiderna är våren och hösten, innan vintern kommer.

Takvård, vårda ditt tak.

1. Taknocken

Nocken är den mest utsatta delen av taket. Se till att alla pannor och plåtar ligger rätt. Om någon panna flyttats eller skadats, titta på underlag och tätningar så att de är intakta innan du lägger tillbaka pannan. 

2. Takets gavlar

Hård vind kan skada takets gavlar och vindskivor. Plåt och trä åldras snabbare än takpannorna, därför bör man hålla uppsikt på dem. 

3. Takets ventilation, vinklar och rännor 

Rensa hängrännor och ränndalar Kontrollera att skräp inte gått in under den nedersta pannraden. 

4. Rensa och ta bort växter och skräp från taket

Börja med att borsta med en kvast. Spola sedan med vanlig vattenslang. Se också om det är några träd i närheten som bör beskäras. Nedfallande grenar är bland de vanligaste skadeorsakerna på tak. 

5. Kontrollera takets säkerhetsutrustning 

Stegar, taksteg, räcken och bryggor måste vara intakta och 100 % tillförlitliga. Vid minsta tvekan kontakta en takläggare för en fackmannamässig besiktning