Isolering och UV-beständigt underlagstak

MONIER breddar sortimentet och har Nordenpremiär för två extraordinära nyheter; Clima Comfort som är en helt ny typ av isoleringsplatta på den nordiska marknaden, specialutformad för att minska fukt, spara energi och ge komfort. Divoroll Ultra är ett helt nytt miljövänligt underlagstak som andas, släpper ut fukt samtidigt som den har ett unikt ytskikt mot UV-strålar.

” Välmående hus ger välmående människor, vilket varit mottot i vår produktutveckling för tak som andas hus som andas”, berättar Johan Nuder, produktutvecklare på Monier Roofing Sverige. ”Då vi är innovatörerna och driver utvecklingen för energieffektiva taklösningar kändes det naturligt att också ta fram en helt ny typ av isolering för den nordiska marknaden. Nu kan vi erbjuda helhetslösning för att minska fukt, spara energi och ge komfort i boendet”.

Testprojekt  1½-plansvilla byggd 1970 Södertälje

Tekniken som Clima Comfort bygger på, att isolera tak från utsidan, har redan funnits under en längre tid i Europa.  I praktiken isoleras taken med skivisolering direkt ovanpå takstolen i likhet med hur vi bygger industribyggnader i Sverige. Egenskaper MONIER nu förädlat ytterligare för att hitta en innovation specialanpassad för nordiska klimatet och byggtraditionen. Johan Nuder fortsätter;

” Vi följde Boverkets rapport om i vilka hus det fanns mest fuktskador och upptäckte att oerhört många var byggda på 60- och 70-talet. Vi blev speciellt intresserade av 1½-plansvillor med en komplicerad takkonstruktion ur ett fukt- och isolerperspektiv, på tok för varmt på ovanvåningen under sommaren och energispill på vintern. Därför valde vi också att koncentrera oss på den typen av hus och att hitta en bra helhetslösning för isolering och tak, då många står inför stundande renoveringar inom en snar framtid. ”

Hela utvecklingsprocessen med Clima Comfort-isoleringen och tak som andas har byggts vetenskapligt och med mätutrusning placerat i en tidsenlig 1½-plansvilla byggd 1970 i Södertälje. Ett spännande projekt där vi redan nu kunnat visa mätbara resultat under de kallaste vinterveckorna med höjda inomhustemperaturer samtidigt som fuktigheten minskat på vinden.

” Mätresultaten vi fått är helt otroliga”, fyller Johan Nuder i. Nu hoppas vi självklart att vår innovation med isoleringen även kommer att kunna utvecklas till fler typer av hus liksom till nybyggnationer, men någonstans måste vi starta och då blev bland 1½-plans typhus där det finns 800 000 – 900 000 kvm tak som behöver bli mer energieffektiva utan att riskeras att förgöras av fukt”.

Ytterligare nyhet: underlagstak som andas och har UV-filter

En annan i ögonväckande nyhet som visas för första gången i Norden är underlagstaket Divoroll Ultra. Som likt sin föregångare Divoroll Top RU är miljövänligt och andas likt en vintersportjacka, det vill säga släpper ut fukt men håller borta vätan. Vad man ytterligare försett denna premiumprodukt med är ett UV-filter som gör det slitstarkast i sin klass.

”Divoroll Ultra är ytterligare en ny produkt inom tak som andas och hus som andas. Förutom att den är smidig att arbeta med som takläggare, sparar tid och är ergonomisk ger det unika UV-filtret underlagstaket en mycket lång livslängd, något som matchar bland annat vår klassiska Vittingepanna perfekt – äntligen kan även ett Vittingetak få andas”, avslutar Johan Nuder. 

Både Clima Comfort och Divoroll Ultra premiärvisas under Nordbygg monter C21:59