Monier Projektsupport i Mariestad

”Med Moniers Projektsupport kan vi driva takprojekten effektivt”

Många i Mariestad har sedan 2015 kunnat följa arbetet när Stenmarks Bygg Skaraborg AB lägger nya tak i två områden med rad- och kedjehus. Totalt är det 20 000 kvm tak som får 180 000 nya takpannor från Monier Roofing. Projekten drivs efter ett helhetsperspektiv som följer Moniers unika totalkoncept för tak där en 15-årig Tätt Tak-garanti, rådgivning med Monier Projektsupport och genomtänkta säkerhetslösningar utgör viktiga delar.

De två bostadsrättsföreningarna utökar den långa referenslista med projekt i Mariestad som Stenmarks haft ansvar för. Andra projektexempel är byggnation och installationer vid Toyotas anläggning i staden, Katrinefors Kraftvärmeverk och Jubileumsteatern. Bolaget bildades 1991 och har de senaste åren växt till att omsätta cirka 120 miljoner. Orderstocken för 2016 ligger betydligt över 100 miljoner kronor och företaget har ett 45-tal anställda. 

Ett team från Stenmarks har sedan 2015 varit engagerade i takprojekten för bostadsrättsföreningarna. Stenmarks platschef Stefan Gustafsson leder arbetet som följer samma filosofi som för alla andra tjänster företaget erbjuder i samband med om,- till-, och nybyggnation av bostäder, affärs-, kontors- och industribyggnader. En central del av denna filosofi är att kunden alltid ska få den mest ekonomiska och byggtekniskt bästa och riktiga lösningen. Det ställer höga krav även på de två aktuella takprojekten och det stöd Stefan Gustafsson och hans medarbetare får via Monier Projektsupport är därför betydelsefull.

-  Att parallellt driva två stora takprojekt kräver mycket planering för att arbetet ska flyta på effektivt. Som platschef vill jag koncentrera mig på att övervaka arbetet utan att fastna i tekniska frågor och det blir möjligt med den projektsupport jag får från Monier. Vi har en kontinuerlig dialog och för oss underlättar det mycket att Mikael Rydhage från Monier hela tiden finns tillgänglig och kan ge oss råd och tips om allt från krav på taksäkerhet till detaljerade monteringsanvisningar. Att  vi får det stödet under hela projekttiden fram till att taken är lagda är extra värdefullt, säger Stefan Gustafsson.

Till projekten i Mariestad levererar Monier kompletta taklösningar med allt från underlagstaken till takpannor, infästningar och taksäkerhetslösningar. Att lägga 180 000 takpannor på 20 000 kvm tak kan vara arbetsmiljömässigt krävande, men Moniers leveranser där pannorna är paketerade i lätthanterliga 16 kilos emballage (4-pack) underlättar för Stenmarks takläggare.  Att takpannorna bygger 1,20 m i bredd och följer standarden för takläkt bidrar också till att förenkla arbetet.

Monier hjälper till med kalkyler och projektanpassar leveransflödet

Även för Moniers återförsäljare Beijer Byggmaterial i Mariestad bidrar Moniers Projektsupport och ett projektanpassat leveransflöde till att mycket förenklas.

-  Att vi har Mikael som gemensam kontaktperson gör att allt flyter på smidigt och att jag som säljare också får ett bra stöd som underlättar mitt arbete. Ett exempel är kalkylarbetet som blir omfattande i så här stora projekt. Det arbetet hjälper Monier till med och vi behöver inte heller tänka på leveranserna eftersom det tas fram ett projekt- och tidsanpassat leveransflöde av den enorma mängd takpannor som det handlar om här, säger Mattias Larsson på Beijer Byggmaterial.

Ett viktigt område idag i samband med takprojekt är säkerhetslösningar. Monier har ett vältestat och heltäckande taksäkerhetssystem för alla typer av tak, även för tak med plåt och papp. Systemet har hjälpt många fastighetsägare att göra det säkert att ta sig upp, arbeta och förflytta sig på tak samt att förebygga problem med snö- och isras. Även bostadsrättsföreningarna i Mariestad sätter hög prioritet vid taksäkerheten och det finns också regler för hur säkerhetslösningar för olika tak ska vara utformade. Problemet är bara att reglerna är minst sagt snåriga och otydliga. För att förenkla utformningen av taksäkerhetslösningarna har Monier därför tagit fram en ”Taksäkerhetsberäknare” som förenklar arbetet med att konfigurera och montera taksäkerhetsutrustning på korrekt sätt.

Stefan Gustafsson är inte glad åt den oklara situation som råder när det gäller taksäkerhetslösningar, men är samtidigt tacksam för de råd han under projektets gång får av Mikael Rydhage. 

-  Det är egentligen märkligt att det blivit en sån djungel med otydliga regler om vad som gäller runt taksäkerhet. Monier har mycket information som ger vägledningen, men ändå är det oerhört viktigt att vi under projekttiden kan vara flexibla och anpassa lösningarna. Hustaken i den här två projekten är inte lika och därför betyder det mycket att vi kontinuerligt kan diskutera lämpliga säkerhetslösningar med Mikael, säger Stefan Gustafsson.

För Mikael Rydhage, som är distriktsansvarig Sydost hos Monier Roofing, är projekten i Mariestad två av flera pågående kundprojekt. Ändå vill han lyfta fram projekten lite extra då de på ett bra sätt illustrerar hur Monier Projektsupport fungerar och hur de underlättar för många involverade. Från arkitekter till inköpare, byggherrar, entreprenörer och takläggare.

-  Vårt mål när vi introducerade Monier Projektsupport var att vi skulle hjälpa till med att lösa allt i samband med små och stora takprojekt. Att vi säljer kompletta taksystem där det också ingår mycket kostnadsfri service från vår sida har tagits fantastiskt väl av marknaden. Vi gör det mycket enklare att driva takprojekt. Projekten går snabbare och smidigare och precis som för Stenmarks kan allt fokus läggas på själva projektet och driva det framåt. Samtidigt innebär vår projektsupport att resultatet blir korrekt lagda tak vilket är en stor trygghet för beställaren. Att vi dessutom är ensamma om att erbjuda en 15-årig funktionsgaranti har lett till att efterfrågan på vårt takkoncept och även projektsupporten ökar kontinuerligt och det är en utveckling jag är övertygad om kommer att fortsätta, avslutar Mikael Rydhage.